Jest wartościowym składnikiem zdrowej diety, a regularne sięganie po ten przysmak każdemu z nas może przynieść wiele korzyści.
Miód i jego rola
Miód to świetne źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, nie brak w nim też składników mineralnych: potasu, fosforu, żelaza oraz chloru. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, iż zdrowa dieta z miodem może wspierać nas w codziennej walce o utrzymanie dobrej formy.
Dlaczego warto jeść miód?
Bo to naturalny lek na wiele przypadłości, dzięki któremu możemy wzmacniać organizm oraz chronić się przed szkodliwą działalnością bakterii. Sięganie po miód może nam też pomagać w walce z przeziębieniem oraz stanami zapalnymi, może nas też chronić przed miażdżycą oraz chorobą wieńcową. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może się stać rewelacyjnym wsparciem dla osób dotkniętych chorobą wrzodową oraz dla tych, którym życie utrudniają stany zapalne jelit. Powodów, dla których warto włączyć ten słodki przysmak do menu, jest zatem sporo, a im prędzej docenimy jego moc, tym lepiej dla nas.