Zdrowa dieta to jeden z podstawowych warunków utrzymania organizmu w dobrej formie. Istnieje wiele zróżnicowanych planów żywienia, jednak wszystkie łączą pewne wspólne cechy. Fundamentalną zasadą jest unikanie produktów spożywczych, które zawierają szkodliwe składniki. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej całkowicie wyeliminować pewne pokarmy, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Żywność wysokoprzetworzona
Do wysokoprzetworzonych produktów spożywczych zalicza się żywność, która poddana została wielokrotnej obróbce przemysłowej. Celem takich praktyk jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia, a także przyspieszenie czasu przygotowania jedzenia. Do najczęściej spotykanych produktów tego typu należą wszelkiego rodzaju dania gotowe, zupy w proszku czy sosy, a także niektóre słodycze, chrupki kukurydziane, parówki, płatki śniadaniowe czy wafle ryżowe. Żywność przemysłowo przetworzona zawiera też wiele sztucznych dodatków, takich jak polepszacze smaku czy konserwanty. Produkty te odznaczają się jednocześnie znikomą wartością odżywczą, ponieważ pozbawione są cennych minerałów i witamin. W praktyce ich spożywanie nie przynosi organizmowi żadnego pożytku.
Biała mąka
Biała mąka powstaje na skutek przetwarzania pełnych ziaren, które w efekcie pozbawiane są niemal wszystkich minerałów, witamin, błonnika oraz innych istotnych substancji odżywczych. Współczesna pszenica ma niewiele wspólnego z naturalnym produktem, przez co wykazuje działanie alergizujące i prowadzi do różnych problemów zdrowotnych. Specjaliści nie są zgodni co do wpływu glutenu na kondycję organizmu, jednak odnotowano wiele przypadków dolegliwości jelitowych, problemów skórnych czy zmian astmatycznych, które ustępują po jego odstawieniu. Biała mąka jest też poddawana działaniu trującego chloru i bromu na etapie produkcji przemysłowej, co ma związek z uszkodzeniami narządów wewnętrznych oraz chorobami tarczycy.
Cukier
Spożycie posiłku bogatego w cukry proste przyczynia się do nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz skoku insuliny, co wywołuje stan pobudzenia i przypływ energii. Ich spadek następuje jednak równie gwałtownie, prowadząc do uczucia apatii i senności. W takiej sytuacji nietrudno instynktownie sięgnąć po kolejną porcję słodyczy, a w następstwie cały proces rozpoczyna się na nowo. Cukier działa w sposób uzależniający, a jego nadmierne spożycie może prowadzić do insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Do jego źródeł należą niestety nie tylko słodycze, ale również desery mleczne, napoje gazowane czy soki owocowe. Cukier sam w sobie jest produktem naturalnym, jednak jego wpływ na zdrowie pozostaje bardzo niekorzystny.
Soja i lecytyna sojowa
Współcześnie produkowana soja to w większości odmiany modyfikowane genetycznie, a jej ziarna są mocno zanieczyszczone pestycydami. Do produkcji lecytyny sojowej wykorzystuje się olej sojowy, w którego obróbce konieczne jest zastosowanie heksanu – chemicznego rozpuszczalnika. Związek ten powstaje w procesie rafinacji ropy naftowej, a jego spożycie uznawane jest za przyczynę chorób nowotworowych, problemów z płodnością czy powstawania wad wrodzonych u płodu. Lecytyna sojowa może wywoływać utratę apetytu, biegunkę, zawroty głowy, nudności oraz zaczerwienienie skóry, a sporadycznie nawet omdlenia.
Margaryna
Do produkcji margaryny służą oleje roślinne, które zawierają mniej tłuszczów nasyconych od masła czy smalcu. Z tego względu często jest ona uważana za produkt zdrowszy, zalecany do obniżenia cholesterolu. W margarynie znajdują się jednak tłuszcze trans, które powstają w procesie utwardzania. Ich nadmierne spożycie przyczynia się m.in. do zatykania tętnic, a w rezultacie rozwoju miażdżycy czy stanu przedzawałowego. Lepszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu może być zastosowanie odpowiedniego preparatu, takiego jak Ravestin. Opinie na jego temat dostępne są w serwisie: https://wsibie.edu.pl/ravestin-opinie-forum-jak-stosowac/. Działanie leku Revastin opiera się na zastosowaniu naturalnych ekstraktów, które poprawiają pracę układu krwionośnego oraz oczyszczają tętnice.